İşitme kaybı doğuştan olabileceği gibi çeşitli nedenlerle sonradan da gelişebilmektedir, doğuştan ya da sonradan olan çocuklar dil-konuşma, iletişim, bilişsel ve sosyal gelişim alanlarında gecikme göstermektedir.
İşitme engelli çocukların gelişim basamaklarını zamanında takip edebilmeleri ve gelişimlerinin sekteye uğramaması için erken tanı ve tedavi önem arz etmektedir. İşitme kaybının tipleri ve dereceleri bulunmaktadır. Hastaların işitme kaybı tedavi ve rehabilitasyon sürecinde var olan kaybın tipi ve derecesi göz önünde bulundurulmaktadır. İşitme kaybının dört tipi bulunmaktadır. İletim tipi işitme kaybı; dış kulak ve/veya orta kulaktaki problemlerden kaynaklanmaktadır. Sensörinöral tipte işitme kaybı; koklear patolojiler ve 8. Sinir fonksiyonunun etkilenmesinden meydana gelmektedir. Mikst tip işitme kaybı; genellikle orta kulak enfeksiyonlarının veya otosklerozun iç kulağı da etkilemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Santral işitme kaybı; işitme siniri, beyin sapı ve beyindeki merkezlerin fonksiyon bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
İşitme kaybının tedavisinde; kayba neden olan hastalık, işitme kaybının derecesi, tipi, başlangıcı, hastanın yaşı, mesleği gibi faktörler göz önüne alınarak planlanmaktadır. Özellikle çocuklardaki işitme kaybının başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi, işitme kaybının erken fark edilebilmesine bağlıdır. Amaç; çocukta duyarak ve konuşarak iletişimi sağlamak, iyi bir konuşma düzeyi oluşturmak ve sonuçta topluma uyumunu sağlamaktır.
Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında bir sorunuz mu var ya da daha fazla bilgi mi almak istiyorsunuz? Ekibimiz size yardımcı olmak için burada! Bugün bize ulaşın, size en kısa sürede geri döneceğiz.
Telif Hakkı © 2024 Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi - Tüm Hakları Saklıdır.
info@gelisimozelegitim.com
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.